ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα. Δίκαιη ανταμοιβή ή προληπτική λογοκρισία για τους δημιουργούς; Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 20:39

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα. Δίκαιη ανταμοιβή ή προληπτική λογοκρισία για τους δημιουργούς; Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 20:39

Η πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: 348 βουλευτές υπερψήφισαν, ενώ 274 καταψήφισαν τη διαμφισβητούμενη διάταξη, με την οποία καταβάλλεται στον δημιουργό αμοιβή για την αναπαραγωγή έργου του στο διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση ειδικά φίλτρα θα εμποδίζουν τη δημοσίευση έργου, για το οποίο δεν υπάρχει έγκριση του δημιουργού. Εδώ ακριβώς είναι η διαφωνία ανάμεσα σε αυτούς που λένε ότι «πρέπει να μπει μια τάξη» στο διαδίκτυο και εκείνους που υποστηρίζουν ότι «κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα. Δίκαιη ανταμοιβή ή προληπτική λογοκρισία για τους δημιουργούς;

Η πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: 348 βουλευτές υπερψήφισαν, ενώ 274 καταψήφισαν τη διαμφισβητούμενη διάταξη, με την οποία καταβάλλεται στον δημιουργό αμοιβή για την αναπαραγωγή έργου του στο διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση ειδικά φίλτρα θα εμποδίζουν τη δημοσίευση έργου, για το οποίο δεν υπάρχει έγκριση του δημιουργού. Εδώ ακριβώς είναι η διαφωνία ανάμεσα σε αυτούς που λένε ότι «πρέπει να μπει μια τάξη» στο διαδίκτυο και εκείνους που υποστηρίζουν ότι «κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου».

Οι πρώτοι, στους οποίους ανήκει η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρούν ότι η ρύθμιση προστατεύει τους δημιουργούς, καθώς υποχρεώνει μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (Google News, YouTube κ.α.) να μοιράζονται τα κέρδη τους με μουσικούς, ηθοποιούς ή δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δηλώνει στην Deutsche Welle ότι «η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου» και ότι πρέπει να προστατεύονται οι start-up πλατφόρμες, αλλά και να αποζημιώνονται οι δημιουργοί. «Θέλουμε ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο χωρίς λογοκρισία, οι δημιουργοί όμως πρέπει να αμείβονται δίκαια για τη χρήση των έργων τους», λέει ο Γιώργος Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

Τέλος στο ελεύθερο ίντερνετ;

Οι πολέμιοι της νέας νομοθεσίας, μεταξύ αυτών ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων, προειδοποιούν ότι «έρχεται το τέλος του ελεύθερου ίντερνετ». Υποστηρίζουν ότι υπό το πρόσχημα της ανταμοιβής καθιερώνεται λογοκρισία στην έκφραση. Επιπλέον, θεωρούν ότι τα φίλτρα περιεχομένου δεν μπορούν να κάνουν τον απαραίτητο διαχωρισμό. Για παράδειγμα, επισημαίνουν, δεν αντιλαμβάνονται το σατυρικό στοιχείο στα ιδιαίτερα δημοφιλή διαδικτυακά μιμίδια (memes) ή σε αρχεία GIF.

Διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης έγιναν και στην Αθήνα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα οδηγία. Δεν έλειψαν όμως και εκδηλώσεις υποστήριξης, όπως το καλλιτεχνικό χάπενινγκ που έγινε την Τρίτη μπροστά στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά τη θετική απόφαση των ευρωβουλευτών, απομένει η τελική έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών για να τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία.   ΠΗΓΗ….


Press cafe: Πνευματικά δικαιώματα και internet

★ Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίστηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο internet, για το αμφιλεγόμενο «copyright». Κάποιοι αντιδρούν και κάποιοι πανηγυρίζουν. Αλλοι μιλούν για λογοκρισία και το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέρουμε ώς σήμερα και άλλοι για μια συμφωνία που διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης.

★ Δύο είναι-ήταν τα αμφιλεγόμενα άρθρα, τα 11 και 13. Το 11 σχετίζεται με τα ΜΜΕ και τα πνευματικά τους δικαιώματα. Θα είναι τα ΜΜΕ πλέον που θα κατέχουν τα δικαιώματα των κειμένων που αναρτούν οι δημοσιογράφοι τους, με την οποιαδήποτε αναπαραγωγή από τις πλατφόρμες-κολοσσούς (Yahoo, Google κ.λπ.) να απαιτεί τη σχετική άδεια του εκδότη. Εδώ ο αντίλογος λέει πως πλέον θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος στη ροή της πληροφόρησης, ενώ θα μεγαλώσουν και οι ανισότητες μεταξύ των ΜΜΕ. Επίσης θα αυξηθούν και τα fake news.

★ Το 13 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πάρουν την άδεια «για κάθε πιθανό έργο (από το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας) που μπορεί να ανέβει στις σελίδες τους». Αυτό σημαίνει ότι θα μπλοκάρεται η ανάρτηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού περιεχομένου δεν γίνεται με την άδεια του δημιουργού (μουσικοί, ερμηνευτές και στιχουργοί). Μιλάμε για το YouTube, το Facebook και το Google News κατά βάση. Εδώ ο αντίλογος λέει ότι οι πλατφόρμες για να αποφύγουν τις νομικές ευθύνες θα βάλουν τόσα πολλά φίλτρα σε όσα ανεβάζουν οι χρήστες που στο τέλος θα μοιάζει αδύνατον να ανέβει οτιδήποτε. Το μπέρδεμα είναι πως ουκ ολίγες φορές τα φίλτρα αποκλείουν νόμιμο περιεχόμενο (ήδη, γίνεται) και από εδώ και στο εξής θα συμβαίνει όλο και συχνότερα. Θεωρούν δε πως όλο το ακτιβιστικό υλικό θα κόβεται εκ προοιμίου. Η Ε.Ε. ψήφισε, υποστηρίζουν, έναν μηχανισμό προληπτικής λογοκρισίας.

★ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί πως τόσο οι δημιουργοί όσο και οι δημοσιογράφοι «θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τους γίγαντες του διαδικτύου χάρη στη συμφωνία, η οποία διασφαλίζει και την ελευθερία της έκφρασης». Και δίνουν τα points:

1) Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι πλέον υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες.

2) Συγκεκριμένες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα «memes» και τα αρχεία GIF, εξαιρούνται από την οδηγία.

3) Οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα.

4) Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

★ Εννοείται πως οι δισκογραφικές εταιρείες δέχτηκαν με ικανοποίηση την υπερψήφιση επισημαίνοντας, σε ανακοίνωσή τους, «ότι οι πλατφόρμες πρέπει είτε να ζητήσουν άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων είτε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο μη αδειοδοτημένο περιεχόμενο». Αναφέρονται, όπως καταλαβαίνετε, ως επί το πλείστον στο YouTube.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/tehnes/media/188760_press-cafe-pneymatika-dikaiomata-kai-internet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ